Buna Vizitator, Login | Inregistrare
e-World, noi cautam internetul pentru tine®
v2b6


Categorii
Stiinta [30]
ce mai apare nou, ce se mai descopera
IT [11]
noutati din lumea IT
Economie/Politica/Social [12]
Sanatate/Stil de viata [18]
Prezentari [1]
se vor descrie anumite produse, cum sa imbunatati performata la ele
Divertisment/Monden [12]
Stiri mondene
Istorie [10]
Personal [4]
Paranormal [4]
Parteneri

Valid XHTML 1.0 Transitional Certificare W3C pe codul sursa din sablonul site-ului. Vezi versiunea v2b4.

Main » 2009 » Februarie » 26 » Istoria scurta a internetului
9:33 AM
Istoria scurta a internetului

1.Ian.1946

Chiar daca nu a fost primul computer, ENIAC este recunoscut ca fiind primul computer general digital de succes. El cantarea peste 27.000 kilograme sau 60,000 pounds (1pound = 0,453 kg) si continea peste 18.000 de tuburi cu vacuum (lampi). O echipa de 6 (sase) tehnicieni inlocuiau aproximativ 2.000 de lampi in fiecare luna. Majoritatea operatiilor efectuate de ENIAC erau pentru scop militar, cum ar fi calculul rachetelor balistice si proiectarea armelor atomice. Deoarece ENIAC nu putea memora operatiile el trebuia programat pentru fiecare sarcina.

FOTO: J. Presper Eckert, in partea stanga fata si John W. Mauchly, srpijinindu-se de stalp sunt afisati alaturi de "Electronic Numerical Integrator and Computer" (ENIAC). Poza este nedatata si a fost gasita in Ariheve Universitatii din Pennsylvania.

29.Oct.1969

ARPANET a fost predecesorul Internetului. Construit de Departmentul de Aparare, folosea un patent numit "packet switching" (schimbare pachete) pentru a imparti date. Primul mesaj trimis prin ARPANET a avut loc in data de 29.Oct.1969 la ora 10:30 Pm. S-a dorit trimiterea cuvantul "login", dar doar "lo" a fost trimis inainte ca sistemul sa se blocheze.

1975

Microsoft Corp. este o companie americană, cea mai mare producătoare de software din lume, cu peste 50.000 de angajaţi în mai multe ţări. Deseori numele firmei se prescurtează "MS". Are sediul în Redmond, Washington, SUA.

Până în momentul de faţă a livrat, şi continuă să livreze, cel mai mare număr de sisteme de operare pentru calculatoare personale, anume sistemul MS Windows, în numeroasele sale variante.

Compania a fost fondată în 1975 de către Bill Gates şi Paul Allen, după ce, cu 3 ani în urmă, aceiaşi înfiinţaseră compania Traf-O-Data, cu care însă nu au avut succesul scontat. Directorul general este în momentul de faţă Steve Ballmer.

1.Apr.1976

Erau doi baieti pe nume Steve, astfel ca Steve Jobs a fost numit "Steve" si Steve Wozniak a fost cunoscut ca "Woz". La 25 de ani, Wozniak lucra ca tehnician si Steve de 21 de ani era un visator cu un comportament care ii faceau si pe ceilalti sa creada in visele sale.

In 1976 cele mai multe computere erau de dimensiunea unei camere. Dar Wozniak a conceput un nou design astfel ca a realizat un computer diferit. Nu arata nu stiu cum erau doar niste piese lipite pe o placa dar era mic, ieftin si usor de folosit. Jobs a realizat ce impact a avut noul comuteer cand l-a dus la dus la club local de computere. Wozniak isi aduce aminte ce a spus Jobs: "El a spus, 'Noi il vom construi cu 20$ si il vom vinde cu 40$!'". Jobs a venit si cu numele inspirat de o livada din Oregon unde a lucrat cu niste prieteni astfel numele companiei a fost: Apple Computer. Wozniak spune: "Cand am inceput parteneriatul, a fost un fel de, Oh va fi distractiv. Nu vom face bani dar va fi distractiv."

24.Apr.1981

Primul computer personal (PC) IBM a fost introdus. In 1982, computerul personal a fost selectat de revista Time ca omul anului (in acest caz, Masina). Articolul din revista a fost demn de amintit in acea perioada, el definea computerul ca o forta in viata moderna.

FOTO: Poza din 1981 a unui PC IBM, PC care avea un monitor, imprimanta si doua locasuri de dischete.

1.Ian.1983

In ARPANET s-au facut unele modificari adoptandu-se Internet Protocol, astfel creeandu-se Internetul.

6.Aug.1991

Nimeni nu-i dadea vreo atentie lui Tim Berners-Lee si idei sale de a concepe o structura pe Internet unde oamenii de stiinta sa isi poata imparti datele. Propunerea sa venea cu cuvintele "vag dar interesant" astfel ca Berners-Lee a luat inventia si incercat sa o explice lumii. A postat un mesaj pe un grup de stiri un fel de buletin electronic cu acces public anuntand existenta proiectului "WorldWideWeb (WWW)". Mesajul continea instructiuni despre cum sa downloadezi primul browser web de la primul site http://info.cern.ch . Computerul lui Berners-Lee s-a logat cu succes exact in secunda in care a fost lansat site-ul: 2:56:20 Pm, 6.Aug.1991. A postat primul mesaj si noi am venit.

14.Feb.1993

Marc Andreesen lanseaza primul brower web, Mosaic. PC World spunea: “Cel mai mare rezultat este ca browser-ul putea sa creeze pagini Web” . "In primele luni, a fost putin continut pentru vizionare. Nu era ca si cum ai avea revista Time online. Dar a facut posibila ca oamenii sa vizioneze foarte usor ce exista acolo. Am avut 10,000 de utilizatori Mosaic foarte repede si 100,000 in aproximativ 3-4 luni de la lansare. Numarul de site-uri Web (disponibile pentru vizualizat) a avut aceeasi soarta. Era efectul retelei a bulgarelui de zapada. Browserul a fost elementul de legatura dintre site-uri astfel ca ele se puteau gasi intr-un singur loc."

18.Ian.1994

Yahoo! Inc. o companie din America avand bazele in Sunnyvale, California, (in Silicon Valley), avand ca domeniul de activitate serviciile Internet si-a lansat domeniul Yahoo.com. Yahoo! a fost lansata de Jerry Yang si David Filo in Ianuarie 1994 si a fost facuta corporatie in 1.Martie.1995.

16.Iul.1995

Un site nou numit Amazon.com a vandut prima sa carte, "Douglas Hofstadter's Fluid Concepts & Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought". Jeff Bezos a schimbat numele firmei din Cadabra, deoarece reprezentatul sau a gresit numele "cadaver"(cadavru).

15.Sept.1997

Google a inceput in Ianuarie 1996, ca un proiect de Larry Page si Sergey Brin de la Universitatea Stanford din California. Au au realizat ca un motor de cautare care analizeaza legaturile dintre paginile web, produce un efect mai rapid decat tehnologiile existente, care cautau site-urile dupa cautau site-ul dupa cuvantul "search". Initial proiectul s-a numit "BackRub".

23.Dec.1997

Conceptul de weblog a fost definit de Jorn Barger pe site-ul sau Robot Wisdom …”Am decis sa incep pagina mea personala bazata pe lucrurile pe care le gasesc zilnic". Primul blog in adevaratul sens al cuvantul este cel al doctorului Glen Barry http://forests.org/blog/

1.Iun.1999

Shawn Fanning, o student de la Universitate Northeastern din Boston, Mass., a trimis un software careat de el numit Napster la 30 de prieteni pe care i-a cunoscut intr-un chat. Napster a fost primul program de share In decurs de cateva zile peste 10.000 de oameni l-au downloadat. Nimeni din industria muzicala nu a realizat impactul ce va urma.

31.Dec.1999

Lumea se afla in impas, computerele vor cadea atunci cand data se va schimba in 2000 ?

Problema era astfel, computerele vechi ar putea ceda atunci cand data va fi schimbata din 99 in 00, deoarece pana atunci se foloseau ultimele doua cifre din an pentru stocarea datelor. A fost o paranoia generala si multi bani au fost aruncati aiurea.

Incheiere

În numai câtiva ani, Internetul a schimbat totul - prietenii, divertisment, companii mari si mici, politică, modalitătile prin care obtinem informatii si chiar fenomenele infractionale. Milioane de oameni petrec acum mai mult timp pe Internet decât în fata televizorului. Internetul a revoluţionat un anumit aspect al vieţii noastre, reusind acest lucru cu o viteză ameţitoare, din acestea amintim Google sau iPod - precum şi oamenii din spatele acestor creaţii uluitoare, ca de pildă Bill Gates, creatorul şi fondatorul Microsoft.

In zilele noastre omul primeste mai multe informatii intr-o singura zi decat primea un om intr-o viata, acum 200-300 de ani.

Sursa: Discovery Science

Category: IT | Views: 1057 | Added by: donmarius
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Reclame
Statistics

Utilizatori online: 1
Vizitatori: 1
Membri: 0
copyright © donmarius 2009 - 2024