Buna Vizitator, Login | Inregistrare
e-World, noi cautam internetul pentru tine®
v2b6


Categorii
Stiinta [30]
ce mai apare nou, ce se mai descopera
IT [11]
noutati din lumea IT
Economie/Politica/Social [12]
Sanatate/Stil de viata [18]
Prezentari [1]
se vor descrie anumite produse, cum sa imbunatati performata la ele
Divertisment/Monden [12]
Stiri mondene
Istorie [10]
Personal [4]
Paranormal [4]
Parteneri

Valid XHTML 1.0 Transitional Certificare W3C pe codul sursa din sablonul site-ului. Vezi versiunea v2b4.

Main » 2009 » Martie » 18 » Averea populatiei sau cat de saraci suntem: comparatie Romania vs Bulgaria, Ungaria si Polonia
10:14 AM
Averea populatiei sau cat de saraci suntem: comparatie Romania vs Bulgaria, Ungaria si Polonia
Conform acestui raport, averea financiara neta a fiecarui roman este egala cu ”uriasa” suma de €407, ceea ce la nivel national inseamna aproape €8Mld sau 7% din PIB. Averea financiara neta exclude valoarea proprietatilor detinute si se refera doar la activele pe care populatia le detine sub forma de: numerar, depozite la banci, actiuni la bursa, asigurari de viata, investitii in fonduri mutuale si de pensii. Din aceste detineri se scad datoriile si asa se ajunge la sumele ce reprezinta averea financiara neta.

Comparand cifra de €407 aferenta Romaniei cu averea neta a fiecarui bulgar (€909 respectiv 34% din PIB per capita) ungur (€3227, 38%) si polonez (€3156, 45%), vedem ca suntem de departe saracii Europei din moment ce si rusii detin o suma aproape dubla.

Cum se explica aceste diferente: (sumele de mai jos sunt aferente anului 2007).

Fondurile mutuale: romanii stau deoparte de aceasta industrie avand in vedere ca au investit in fonduri doar €163M, in timp ce in Bulgaria totalul sumei se ridica la €507M, in Ungaria €9.4Mld iar in Polonia €30Mld. Se pare ca umbra FNI inca ii mai bantuie pe multi dintre romani. Notati faptul ca bulgarii au de trei ori mai multi bani investiti desi populatia este de trei ori mai mica.

Fondurile de pensii: in Romania anului 2007, fondurile de pensii totalizau doar €4M (pilonul II nu exista), suma nesemnificativa comparativ cu cele €1.2Mld cat reprezinta fondurile de pensii din Bulgaria in timp ce Ungaria si Polonia sunt mult in fata cu €11.1Mld respectiv €39Mld. Doar activele fondurilor de pensii reprezinta 18%, 35% si 33% din averea fiecarui cetatean bulgar, ungur sau polonez.

Depozitele populatiei la banci in 2007 totalizau €900/locuitor in Romania, €1300 in Bulgaria, €2500 in Ungaria si €2000 in Polonia. Dupa cum se poate observa, un bulgar detine la banci cu 40% mai mult decat un roman si asta in conditiile in care au un PIB per capita cu 25% mai mic decat al nostru.

In plus fata de cifrele mentionate mai sus, cred ca o parte din diferenta se poate explica si prin modul de calcul al averii financiare nete in sensul ca activele necotate nu sunt luate in considerare si cum la Bursa de Valori Bucuresti numarul societatlor cotate este mult mai mic comparativ cu celelalte tari, o parte din detinerile populatiei nu apar in statistici. In acest context, doar cotarea la bursa a Fondului Proprietatea ar putea creste averea financiara neta a romanilor cu 20-30%.

Oricum am interpreta insa datele, este evident ca mai avem mult de muncit pana sa ii ajungem macar pe unguri si polonezi. Nemtii sunt mult prea departe.

Cititi raportul in intregime: aici

Sursa: http://www.hotnews.ro/


Category: Economie/Politica/Social | Views: 892 | Added by: donmarius
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Reclame
Statistics

Utilizatori online: 1
Vizitatori: 1
Membri: 0
copyright © donmarius 2009 - 2024