Buna Vizitator, Login | Inregistrare
e-World, noi cautam internetul pentru tine®
v2b6


Categorii
Stiinta [30]
ce mai apare nou, ce se mai descopera
IT [11]
noutati din lumea IT
Economie/Politica/Social [12]
Sanatate/Stil de viata [18]
Prezentari [1]
se vor descrie anumite produse, cum sa imbunatati performata la ele
Divertisment/Monden [12]
Stiri mondene
Istorie [10]
Personal [4]
Paranormal [4]
Parteneri

Valid XHTML 1.0 Transitional Certificare W3C pe codul sursa din sablonul site-ului. Vezi versiunea v2b4.

Main » 2009 » August » 21 » Persoanele care se rătăcesc merg cu adevărat în cerc
4:41 PM
Persoanele care se rătăcesc merg cu adevărat în cerc
Persoanele care se rătăcesc, în timp ce se află pe un teren necunoscut, merg cu adevărat în cerc, pentru că nu mai au puncte de reper, potrivit unui studiu al cercetătorilor germani, publicat recent în revista Current Biology.

Oamenii de ştiinţă de la Max Planck Institute for Biological Cybernetics din Turbingen, Germania, au prezentat primele dovezi ale faptului că persoanele care se rătăcesc ajung să meargă, în cele din urmă, în cerc, atunci când se află pe un teren necunoscut.

Cercetătorii au examinat traiectoriile persoanelor care s-au plimbat timp de mai multe ore în deşertul Sahara, în Tunisia, şi în pădurea Bienwald din Germania.

Cercetătorii Jan Souman şi Marc Ernst, autorii acestui studiu, au folosit un GPS (Global Positioning System) pentru monitorizarea direcţiilor în care au mers voluntarii.

Rezultatele arată că voluntarii au putut să meargă în linie dreaptă doar atunci când Soarele sau Luna erau vizibile. Imediat ce Soarele dispărea în spatele norilor, voluntarii începeau să meargă în cerc, fără să realizeze această schimbare de direcţie.

Jan Souman a crezut că una dintre posibilele explicaţii ale mersului în cerc este că faptul că cei mai mulţi dintre oameni au un picior mai lung sau mai puternic decât celălalt, iar acest detaliu conduce la o deviere constantă a direcţiei de mers.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să meargă în linie dreaptă, fiind legaţi la ochi. "Cei mai mulţi dintre participanţii la acest studiu au mers în cerc, uneori în cercuri cu rază extrem de mică", a declarat Jan Souman.

Aceste cercuri au fost făcute rareori într-o anumită direcţie, aceeaşi persoană mişcându-se uneori spre stânga, alteori spre dreapta.

"Din acest motiv, considerăm că mersul în cerc nu este o consecinţă a diferenţelor de lungime sau de forţă dintre cele două picioare, ci mai degrabă a unei nesiguranţe tot mai mari în ceea ce priveşte linia dreaptă. Micile erori de percepţie îi fac pe oameni să se îndepărteze de la linia dreaptă", a explicat acelaşi cercetător.

Sursa: http://www.mediafax.ro/
Category: Stiinta | Views: 799 | Added by: donmarius | Tags: studiu de ratacire, padure, cerc, ratacire
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Reclame
Statistics

Utilizatori online: 1
Vizitatori: 1
Membri: 0
copyright © donmarius 2009 - 2024