Viroze respiratorii şi răceli – astea sunt pericolele care ne pândesc organismul în perioada aceasta. Orice fluctuaţie de temperatură ne pune sistemul imunitar la încercare. Medicii spun că, mai ales în perioada schimbărilor bruşte de temperatură, ne îmbolnăvim de viroze respiratorii sau răcim.
Medicul nutriţionist Viorel Tiberiu Mogoş de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” din Bucureşti spune că în această perioadă alimentaţia noastră trebuie să fie una bogată în vitamine şi minerale, deoarece astfel ne întărim sistemul imunitar. Aşadar, nu fugiţi de legume, lactate, fructe şi grăsimi vegetale.
Astfel, ceapa este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian şi antifungic. „Aceasta trebuie mâncată în stare naturală, în niciun caz fiartă sau prăjită, deoarece prin aceste proceduri i se distrug calităţile sale antivirale”, explică dr. Mogoş. Medicul nutriţionist adaugă că acest condiment are calităţi mai puternice asupra sistemului imunitar decât usturoiul. În categoria condimentelor care ne feresc de răceală mai este şi ardeiul iute.
Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor din organism şi protejează ţesuturile de agresiunea frigului.
Grăsimile vegetale, pe lângă faptul că oferă organismului energie, îl protejează de frig. „Deşi nu este o grăsime vegetală, uleiul de somon este ideal în perioada rece deoarece conţine substanţe care întăresc sistemul imunitar”, spune dr. Tiberiu Mogoş.
Ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. „Citricele sunt şi ele indicate, dar majoritatea se îndoapă cu portocale, sucuri de lămâie, fără să ţină cont de calităţile acestei legume. Un singur ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi”, completează nutriţionistul.
Morcovul conţine o substanţă denumită imunoglobulină, care protejează plămânii în perioada rece. Morcovul are şi proprietăţi antivirale, adaugă dr. Mogoş.
Lactatele şi brânzeturile . „Dacă organismul nostru are un deficit de calciu, atunci acesta nu se poate proteja de virusurile din această perioadă. Mai mult, pe lângă faptul că lactatele şi brânzeturile protejează organismul de viroze respiratorii, acestea ajută la vindecarea mai rapidă”, spune nutriţionistul Mogoş.
Oul este o sursă bogată de zinc, element esenţial pentru buna funcţionare a muşchilor şi pentru sănătatea oaselor. „Este recomandat cel mult un ou pe săptămână, deoarece acesta favorizează îmbătrânirea vasculară a individului”, adaugă specialistul Tiberiu Mogoş.
Fasolea verde conţine carotinoide, cunoscute pentru acţiunea lor antioxidantă şi alţi nutrienţi care protejează organismul în perioada rece, precum fibre, vitamine, acid folic, potasiu şi magneziu.
Carnea oferă organismului un aport proteic important şi oferă corpului rezistenţă la temperaturi mici. „Nu trebuie să facem abuz de carne şi este de preferat să evităm carnea grasă”, recomandă medicul.
Citricele cu un conţinut ridicat de vitamina C, inamicul numărul 1 al răcelii, pot fi consumate atât în stare naturală, cât şi sub formă de sucuri. În acelaşi timp, fructele exotice ajută organismul să se apere de virusuri.