Gordon este primul robot din lume controlat exclusiv prin intermediul unui ceier biologic. Autorii incredibilei performante a ciberneticii se declara uluiti de succesul proiectului lor.
Creierul primitiv al prototipului Gordon a fost realizat dintr-o cultura de neuroni de sobolan de catre specialistii din cadrul Universitatii din Reading.
Experimentul revolutionar s-a dovedit a fi un succes, iar omenirea s-a vazut in sfarsit pusa in fata primului robot actionat pe cale neuronala. De asemeni lumea stiintifica poate studia modul in care creste capacitatea de memorie si invatare a unui creier transplantat unui robot.
“Scopul initial al acestui experiment era acela de a descifra modalitatea in care memoria este depozitata intr-un creier biologic” declara Kevin Warwick, unul dintre creatorii robotului Gordon. Studiind modul in care celulele nervoase iau forma unei retele atunci cand primesc un semnal electric, oamenii de stiinta sunt de parere ca se poate ajunge la combaterea eficienta a maldiilor neurovegetative.
Gordon are un creier compus din 50 000-100 000 neuroni activi. Creierul sau a fost realizat din celule nervoase extrase din fetusii de sobolan. Odata ce aceste celule au fost prelevate si scufundate intr-o baie de enzime, a urmat apoi depozitarea acestora intr-un mediu bogat in nutrienti unde s-a reusit atasarea acestora de 60 de multielectrozi. Aceasta retea de multielectrozi actioneaza ca o interfata intre tesutul viu si robot. Creierul trimite astfel impulsuri electrice care membrele robotului si proceseaza impulsurile primite de la senzorii exteriori ai robotului. In primele 24 de ore neuronii au fost activi conectandu-se intre ei si procesand informatiile primite. Totusi daca creierul nu va primi stimulari din exterior, va muri in decurs de cateva saptamani.
Gordon nu este controlat de om sau de computer. Aparitia sa a declansat deja scandaluri si controverse in lumea stintifica.