Buna Vizitator, Login | Inregistrare
e-World, noi cautam internetul pentru tine®
v2b6


Categorii
Stiinta [30]
ce mai apare nou, ce se mai descopera
IT [11]
noutati din lumea IT
Economie/Politica/Social [12]
Sanatate/Stil de viata [18]
Prezentari [1]
se vor descrie anumite produse, cum sa imbunatati performata la ele
Divertisment/Monden [12]
Stiri mondene
Istorie [10]
Personal [4]
Paranormal [4]
Parteneri

Valid XHTML 1.0 Transitional Certificare W3C pe codul sursa din sablonul site-ului. Vezi versiunea v2b4.

Main » 2009 » Octombrie » 29 » Misteriosul sunet al filmelor mute
5:47 AM
Misteriosul sunet al filmelor mute
Neurologii americani de la Universitatea din Pasadena au reusit sa identifice cauza sunetelor misterioase auzite de anumite persoane in timpul filmelor mute sau, simplu, atunci cand acestea se uitau la un televizor pornit dar la care nu era difuzat niciun program, anunta revista Nature.

„Sunetul nu exista in realitate. Explicatia se afla in capacitatea unor oameni de a percepe mai mult decat este necesar. Fenomenul se numeste sinestezie iar forma sa cea mai intalnita se regaseste la oamenii care percep culori atunci cand aud anumite cuvinte, numere sau note muzicale. Un caz si mai rar este cel in care formele obiectelor sunt asociate cu gusturi”, sustine Melissa Saenz, cercetator in cadrul Universitatii din Pasadena.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca si sunetul perceput de anumite persoane in timpul filmelor mute este doar o forma, necunoscuta pana de curand, a sinesteziei. „Unul dintre subiectii testati mi-a spus ca imaginile in miscare de pe ecranul calculatorului i se par extrem de zgomotoase, desi acestea nu emiteau niciun sunet. Singura solutie era sa nu le mai priveasca. Un alt pacient a tinut sa sublinieze faptul ca, in timp ce urmarea zborul unui insecte, ii auzea bataile de aripi, sunet ce disparea in momentul in care isi muta privirea. Reactia creierului de a asocia sunete inexistente unor imagini in miscare este motivul pentru care atat de multe persoane sustin ca aud sunete acolo unde ele nu exista”, declara Johannes Pulst Korenberg, doctor neurolog in cadrul aceleiasi universitati americane.

Daca sinestezia in cazul imaginilor in miscare este strans relationata cu simpotemele clasice ale acestei manifestari ale creierului uman, este usor de inteles de ce aceasta a fost atat de greu de identificat de catre medici. „In viata reala, orice miscare genereaza un sunet. Este de la sine inteles ca in mintea unei persoane o asociere intre cele doua procese, miscare-sunet, poate fi generata chiar si la nivel involuntar”, concluzioneaza Melissa Saenz.

Sursa: http://www.descopera.ro

Category: Stiinta | Views: 989 | Added by: donmarius
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Reclame
Statistics

Utilizatori online: 3
Vizitatori: 3
Membri: 0
copyright © donmarius 2009 - 2024