De-acum e sigur: un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a dovedit stiintific ca optimismul este “sinonimul” sanatatii.
Studiul, care a durat opt ani si a fost realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh, pe un esantion de 100.000 de subiecti-femei, a pus in evidenta o legatura clara intre optimism si starea de sanatate fizica. Potrivit rezultatelor acestuia, pesimistele au in medie o tensiune sanguina si un nivel al colesterolului mai ridicate decat femeile care “vad partea plina a paharului”. Mai precis, femeile care manifesta ganduri ostile fata de ceilalti si fata de viitor au cu 16% mai multe “posibilitati” de a dezvolta o boala mortala; in schimb, optimistele sufera mai putin de boli cardiovasculare (9%).
In opinia medicului Hilary Tindle, sefa grupului de cercetatori, “majoritatea datelor sugereaza ca o atitudine neg
... Citeste mai mult »
O organizatie britanica trage semnalul de alarma: printre dereglarile de alimentatie este in puternica crestere asa-numita ortorexie, adica obsesia pentru mancarea sanatoasa.
Potrivit British Dietetic Association, boala ii afecteaza mai ales pe cei peste 30 de ani, cu nivel mediu si inalt de instructie, si chiar daca se naste dintr-o intentie laudabila, tot poate deveni o problema psihologica serioasa. Este insa dificil de facut un “recensamant” al persoanelor care sufera de ortorexie intrucat, fata de anorexici sau bulimici, cei afectati de aceasta boala pot fi absolut normali din punct de vedere fizic; doar ca, treptat, atentiei exagerate pentru calitatea mancarii consumate i se ataseaza o dereglare obsesivo-compulsiva a personalitatii.
Prima descriere detaliata a acestei boli a aparut intr-o revista de yoga, in 1997, iar cel care a definit-o a fost medicul Steve
... Citeste mai mult »
Este concluzia cercetatorilor britanici din cadrul Food Standards Agency, cei care au demonstrat ca intre alimentele asa-zis ecologice si cele crescute cu ajutorul pesticidelor nu exista nicio diferenta notabila.
Oamenii de stiinta au comparat continutul de nutrienti al celor doua tipuri de alimente, iar rezultatul a fost unul dezarmanat. Nu exista absolut nicio diferenta notabila. Singura deosebire ar fi aceea ca alimentele ecologice ar contine cu cateva procente mai mult fosfor.
„Nici un produs, nici celalalt nu afecteaza organismul uman. Datele colectate in ultimii 50 de ani ne arata ca nu sunt diferente intre cantitatile de vitamine si minerale continute de cele doua tipuri de alimente”, sustine nutritionistul Alan Dangour.
Mai multi ziaristi au atacat rezultatul cercetarilor, sustinand ca totul nu este decat o incercare a guvernului britanic de a redu
... Citeste mai mult »
Celebra zicala “Un mar pe zi tine doctorul departe de tine” e mai adevarata ca oricand: un nou studiu arata ca valoarea merelor a fost subestimata.
Cercetand proprietatile mai multor tipuri de fructe – mere, piersici, nectarine -, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari Alimentare din Norwich, Marea Britanie, au descoperit ca acestea contin cantitati de antioxidanti mult mai mari decat se crezuse pana acum.
Continutul de polifenoli din fructe s-a dovedit a fi de pana la cinci ori mai mare decat cel estimat in studiile anterioare.
Acesti polifenoli sunt supusi, in intestin, unor procese de fermentatie, sub actiunea unor bacterii specifice, dand nastere unor compusi cu rol benefic pentru sanatate, inzestrati cu proprietati antioxidante.
Exact contrariul unei atitudini “zen”: secretul unei sanatati de fier si al unui psihic in forma cat mai multa vreme sta mai degraba in obiceiuri considerate “proaste”: precum cel de a urla, a injura si in general, a face “scene” ori de cate ori simti nevoia.
Este concluzia ultimelor studii in materie, realizate de cercetatorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburg, Statele Unite. Potrivit acestora, a-ti descarca nervii pe cei din jurul tau are efecte benefice asupra tensiunii si, in plus, nu-ti permite sa acumulezi in organism mult cortizol, un periculos hormon al stresului.
Concluzia? Mai bine tipa decat sa tii totul “inauntru”, cu riscul ca mai devreme sau tarziu, sa faci “explozie”. De asemenea, desi poate nu-i prea placut de auzit, un limbaj “colorat” si “condimentat” cu injuraturi il ajuta pe “posesor” sa suporte mai usor stresul sau durerea; cel put
... Citeste mai mult »
Un american spera ca va obtine mai mult spatiu in propria gradina pentru un eventual loc de parcare. In plus, sustinea el, frunzele care cadeau deasupra casei constituiau intotdeauna o problema delicata. Asa ca a decis sa taie uriasul copac ce ii umbrea peluza si a chemat in ajutor un vecin. Si nu oricum, ci inarmat cu o drujba. Ce a iesit, sunt pozele urmatoare.
Si ca totul sa fie complet trebuia o poza si cu el. Doar este mandru de realizarea sa. Cel putin acum are mai mult loc in curte.
Mayasii erau un popor avansat. Exceptionali matematicieni si astronomi, ei au conceput unul din cele mai precise calendare cunoscute de om, mai exact decat cel gregorian utilizat azi. Calendarul lor a fost alcatuit in urma observarii minutioase a soarelui, a planetelor si a stelelor din Calea Lactee. Astronomii maya cunosteau - inca nu se stie cum - locatia exacta a centrului galaxiei, dand o importanta deosebita nasterii si disparitiei stelelor din acest spatiu.
Mayasii intelegeau diferit timpul fata de omul modern de azi. Noi vedem timpul ca fiind linear; el poate fi incetinit, dupa cum chiar a demonstrat teoretic Albert Einstein, insa “curge” intr-o singura directie. Prin contrast, mayasii credeau ca timpul “curge” in cicluri care se repeta periodic, la finele fiecaruia incepand unul nou, si ca ciclurile temporale isi au originea in
... Citeste mai mult »